IMG_4419

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het kleinst bewoonde Waddeneiland van Nederland. Het eiland is zestien kilometer lang en vier kilometer breed. Op het eiland is één dorp wat ook Schiermonnikoog heet. Dit dorp is rond 1760 gebouwd. Schiermonnikoog is een onderdeel van de provincie Friesland.

Schiermonnikoog 075

Flora & Fauna

De helft van alle planten en bloemen die in de Nederlandse flora staan vermeld, zijn op het Waddeneiland Schiermonnikoog terug te vinden.

Het grootste gedeelte van het eiland is natuurgebied, je vindt er duinen, strand, bossen, wad en polder. Ook is Schiermonnikoog bekend als vogeleiland. Zelfs in het toeristisch hoogseizoen huizen hier nog altijd meer vogels dan mensen. In de Westerplas vindt u een vogel- kijkhut waar u de vogels kan bewonderen in hun natuurlijke omgeving.

IMG_2863

Wandel & Fiets eiland

Het is niet toegestaan uw auto mee naar Schiermonnikoog te nemen. Schiermonnikoog is daarom ook een ideaal fiets en wandel eiland. Er zijn veel schelpenpaden door het mooie duinlandschap en over de kwelder.
Bij de huisjes staan de fietsen al klaar, waardoor u direct aan uw fietstocht kunt beginnen (voor kinderfietsen, zitjes etc. kunt u terecht bij de plaatselijke rijwielverhuur).

Fiets en wandelkaarten kunt u vinden bij het VVV kantoor.

2011-10-23 14.22.05

Strand

De stranden van Schiermonnikoog behoren tot de breedste stranden van Europa. Er is genoeg ruimte voor iedereen om lekker je strand dingen te doen zoals vliegeren, zwemmen en lekker zonnebaden. Bij de meeste strandovergangen zijn borden geplaatst waarop u duidelijk kunt lezen wat wel en niet is toegestaan op dat stuk strand. Aan het einde van de Prins Bernhard weg is het badstrand, hier is een lifeguard post aanwezig. Op de zandbanken aan het einde van de Badweg liggen vaak zeehonden lekker te drogen in het zonnetje.

Op het oostelijke punt van het eiland ligt een brede zandplaat genaamd de Balg. Het is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan de Balg. Dit kun je wandelend doen of met de Balg Expres (te boeken bij het bezoekerscentrum). Op de Balg zie je vaak zeehonden, vind je mooie schelpen en wie goed zoekt vind misschien wel een stuk barnsteen.

SONY DSC

Gewoon Rust

Op Schiermonnikoog vind je nog echte rust en stilte. Door de compactheid van het eiland en het niet aanwezig zijn van uw auto kom je helemaal tot rust. Je kunt de stilte horen wanneer je door de natuur loopt.

De sterrenhemel is nergens zo mooi als op Schiermonnikoog, geen lichtvervuiling, maar nog de echte zwarte nacht met miljoenen fonkelende sterren waar je stil van wordt.

Klaver 4

Onze vakantiehuisjes

Wij hebben het voorrecht dat onze vakantiehuisjes op de mooiste plekjes van het eiland mogen staan. Zo staan Louwtjesduin Oost & West tegen de duinen aan de west kant van het eiland. Wanneer je achter het huis op de duinen gaat staan, kijk je richting het wad en kun je genieten van de mooie luchten en het geluid van de vele vogels die in de Westerplas verblijven. Noenie, Twa Blomkes, het Tuinhuisje en de Sinneblom liggen aan de Badweg. De Badweg is de weg richting het strand. Binnen een paar minuten ben je in de duinen of het bos. Aan de achterkant van de huizen heb je het uitzicht op de witte watertoren, voorheen de vuurtoren. De klavertjes liggen in de oude dorpskern aan de gezellige middenstreek, met achter het huis een diepe tuin die grenst aan het plantsoen.