boot

Voor je op de boot stapt

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten om jouw vakantie naar Schiermonnikoog soepeltjes te laten verlopen. We vertellen je hoe je de veerhaven in Lauwersoog kunt bereiken per auto, het openbaar vervoer of de fiets, hoe je de oversteek kunt regelen naar Schiermonnkoog en hoe je vanaf de haven op Schiermonnikoog bij jouw vakantiehuisje komt.

Vervoer van en naar

Hoe bereik je de veerhaven in Lauwersoog per auto, welke boot moet ik nemen en hoe zit het met openbaar vervoer op het eiland? Deze en meer vragen worden hieronder beantwoord.

AutoOV of taxiFietsBoot

Schiermonnikoog is zoals je misschien al eens gehoord hebt een autoluw eiland. Dit betekent dat je je auto niet mag meenemen naar het eiland en moet achterlaten aan het vaste land. Wanneer je met de auto besluit af te reizen naar Lauwersoog, dan kun je je auto parkeren bij Scheepspark. Houd er rekening mee dat gedurende het hoogseizoen deze garage nog wel eens vol staat. We raden je voor deze periodes dan ook aan om vroeg in de haven te zijn! Voor de autovrije regel gelden uitzonderingen. Wanneer je slecht te been bent, kun je namelijk aanspraak maken op een tijdelijke rijvergunning. Deze kun je aanvragen bij de Gemeente Schiermonnikoog

Om bij de boot te komen met het openbaar vervoer, raden we je aan om de meest actuele reisinformatie op te vragen via 9292ov. Verder is het goed om rekening te houden met de vertrektijd van de boot, waarover op de boot pagina meer is te vinden.

Wanneer je op de aanleg steiger van Schiermonnikoog aankomt, staan daar bussen en taxi’s op je te wachten. De taxi’s van Boersma en Drenth kunnen je tot aan je vakantiehuisje brengen. Het openbaar vervoer van Arriva brengt je naar het dorp. In de bus kun je een retour kaartje kopen. Let goed op de voorkant van de bus, daar vind je namelijk de straatnaam waar de bus naar toe rijdt.

Indien je je fiets wilt meenemen naar Schiermonnikoog, zal je in de haven een fietskaartje moeten kopen. Deze kost je €9,40. Je hoeft verder geen plek voor je fiets te reserveren.

Besluit je om je fiets thuis te laten, dan bieden wij je gratis volwassen fietsen bij je huisje aan. Verder kun je voor kinderfietsen, kinderzitjes, mountainbikes, etc terecht bij Soepboer Rijwielverhuur. Zij hebben een verhuurlocatie op de steiger en twee in het dorp.

De veerdient Lauwersoog – Schiermonnikoog wordt onderhouden door Wagenborg Passagiersdiensten. Op de website van Wagenborg passagiersdiensten vind je de afvaarttijden en andere belangrijke informatie. Dit is ook de plek waar je online je tickets kunt reserveren. We raden je dit vooral aan om te doen gedurende het hoogseizoen.

Mocht je nu de boot missen, dan is er sinds kort ook de mogelijkheid om via deze link een watertaxi naar Schiermonnikoog te reserveren. Deze brengt je in slechts 15 minuten van Lauwersoog naar Schiermonnikoog!

Huisdieren

Huisdieren

Schiermonnikoog is een heerlijke plek voor je huisdier. Je kunt hier samen met je hond lange wandelingen maken door de duinen, het bos of over het strand. Wij hebben een aantal huisjes waar huisdieren welkom zijn, namelijk Lutje Wad – Louwtjesduin Oost en West en Noenie.

Eenmaal op het eiland is het goed om er rekening mee te houden dat je hond is aangelijnd op de plekken waar je bordjes vindt. Je zult er op het eiland al snel achter komen dat op de meeste plekken de honden gewoon los mogen lopen.

In het dorp is het wel verplicht de honden aan de lijn te hebben. Binnen de bebouwde kom en op wegen, paden wordt het gewaardeerd als je de uitwerpselen van je dierenvriend opruimt. Hiervoor kun je bij het VVV kantoor en het Gemeentehuis gratis zakjes afhalen. Onderweg vind je op vele plekken prullenbakken waar je de gevulde zakjes in kwijt kunt.

Tips

Kunstfaam

Strandjutten, workshops en lezingen volgen of werken kunt u sinds 2016 in het KunstFaam-LAB. Er zijn hier het hele jaar door ook bijzondere exposities te bewonderen.

www.kunstfaam.klasiena.nl

Balgexpres

De Balg express organiseert tochten over de uitgestrekte strandvlaktes van Schiermonnikoog, naar het oostelijkste puntje van eiland, de Balg. Een aanrader!

www.eilanderbalgexpres.nl