Veerboot naar Schiermonnikoog

Voor je op de boot stapt

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten om jouw vakantie naar Schiermonnikoog soepeltjes te laten verlopen. We vertellen je hoe je de veerhaven in Lauwersoog kunt bereiken per auto, het openbaar vervoer of de fiets, hoe je de oversteek kunt regelen naar Schiermonnkoog en hoe je vanaf de haven op Schiermonnikoog bij jouw vakantiehuisje komt.

Vervoer van en naar

Hoe bereik je de veerhaven in Lauwersoog per auto, welke boot moet ik nemen en hoe zit het met openbaar vervoer op het eiland? Deze en meer vragen worden hieronder beantwoord.

AutoOV of taxiFietsBoot

Schiermonnikoog is zoals je misschien al eens gehoord hebt een autoluw eiland. Dit betekent dat je je auto niet mag meenemen naar het eiland en moet achterlaten aan het vaste land. Wanneer je met de auto besluit af te reizen naar Lauwersoog, dan kun je je auto parkeren bij Scheepspark. Houd er rekening mee dat gedurende het hoogseizoen deze garage nog wel eens vol staat. We raden je voor deze periodes dan ook aan om vroeg in de haven te zijn! Voor de autovrije regel gelden uitzonderingen. Wanneer je slecht te been bent, kun je namelijk aanspraak maken op een tijdelijke rijvergunning. Deze kun je aanvragen bij de Gemeente Schiermonnikoog

Om bij de boot te komen met het openbaar vervoer, raden we je aan om de meest actuele reisinformatie op te vragen via 9292ov. Verder is het goed om rekening te houden met de vertrektijd van de boot, waarover op de boot pagina meer is te vinden.

Wanneer je op de aanleg steiger van Schiermonnikoog aankomt, staan daar bussen en taxi’s op je te wachten. De taxi’s van Boersma en Drenth kunnen je tot aan je vakantiehuisje brengen. Het openbaar vervoer van Arriva brengt je naar het dorp. In de bus kun je een retour kaartje kopen. Let goed op de voorkant van de bus, daar vind je namelijk de straatnaam waar de bus naar toe rijdt.

Indien je je fiets wilt meenemen naar Schiermonnikoog, zal je in de haven een fietskaartje moeten kopen. Je hoeft verder geen plek voor je fiets te reserveren.

Besluit je om je fiets thuis te laten, dan kun je voor kinderfietsen, kinderzitjes, mountainbikes, etc terecht bij Soepboer Rijwielverhuur. Zij hebben een verhuurlocatie op de steiger en twee in het dorp.

De veerdient Lauwersoog – Schiermonnikoog wordt onderhouden door Wagenborg Passagiersdiensten. Op de website van Wagenborg passagiersdiensten vind je de afvaarttijden en andere belangrijke informatie. Dit is ook de plek waar je online je tickets kunt reserveren. We raden je dit vooral aan om te doen gedurende het hoogseizoen.

Mocht je nu de boot missen, dan is er sinds kort ook de mogelijkheid om via deze link een watertaxi naar Schiermonnikoog te reserveren. Deze brengt je in slechts 15 minuten van Lauwersoog naar Schiermonnikoog!

Huisdieren

De Zuidertoren

De Noordertoren en de Zuidertoren vormden samen van 1854-1910 de lichtmarkering van Schiermonnikoog. Door veranderende techniek (de Noordertoren kreeg een draailicht) werd de Zuidertoren in 1910 overbodig als vuurtoren.

Tips

Harthoon Huifkarren

Droom je er al jaren van om een huifkartocht te maken, dat kan op Schiermonnikoog. Harthoon Huifkarren organiseert al sinds jaar en dag huifkartochten over het eiland.

www.harthoornhuifkarren.nl

De Witte Haas

Een fotoworkshop volgen bij de Eilander natuurfotograaf Folkert Abma. Folkert heeft veel veldkennis en hij neemt je graag mee naar de mooiste plekken van Schiermonnikoog.

dewittehaas.nl

Balgexpres

De Balg express organiseert tochten over de uitgestrekte strandvlaktes van Schiermonnikoog, naar het oostelijkste puntje van eiland, de Balg. Een aanrader!

www.eilanderbalgexpres.nl

Schelpenmuseum

Een bezoek aan het Schelpenmuseum is ook echt een aanrader. Je vindt hier de grote schelpen collectie van Thijs de Boer, die je hier van alles over wil vertellen!

www.schelpenmuseum.nl

Coen Bouman Buitensport & Groepsactiviteiten

Aan het einde van de Badweg, de weg tussen dorp en strand, is een groot activiteiten strand. Je kunt hier leren surfen, strandzeilen, vliegeren en nog zoveel meer.

www.coenbouman.nl

Bunkermuseum

Wil je meer te weten komen over Schiermonnikoog in tijden van oorlog, breng dan een bezoek aan het Bunkermuseum of bekijk deze video over het mysterieuze `Schlei´ dorp.

bunkermuseum.wordpress.com

Mountainbiken

Mountainbiken in de ongerepte natuur van Schiermonnikoog is echt een aanrader. Je kunt je eigen routes bepalen door de duinen, de kwelder, de bossen en/of het kilometers lange strand. Op het eiland kun je zo gemakkelijk enkele dagen lang genieten van de meest verwilderde plekken van Schiermonnikoog. Je kunt je mountainbike online huren bij Rijwiel verhuur Soepboer.

www.fietsenverhuurschiermonnikoog.com

Strandjutten

Neem een grote tas of plunje zak mee en zoek aan de vloedlijn of tussen de vele duintjes naar strandvondsten zoals hout, touw, mooie schelpen en nog zoveel meer. Met de gejutte vondsten kun je een kunstwerk maken bij KunstFaam. Je gaat dan naar huis met een bijzonder souvenir wat je zelf gemaakt hebt.

www.kunstfaam.klasiena.nl

Zwemmen

Zwemmen in de Noordzee mag je eigenlijk niet overslaan wanneer je het eiland bezoekt in de warmere zomermaanden (of op nieuwjaarsdag). Houd wanneer je gaat zwemmen goed rekening met de watergetijden. Bij eb is er een verraderlijke stroming naar zee. We raadden je aan om dan dicht bij de kust te blijven. In de zomer is het bewaakte strand bij paal 7. Op het eiland is er ook een Openlucht zwembad de Dúnatter, dit ligt heel mooi in de duinen.

www.optisport.nl/openluchtzwembad-de-dunatter-schiermonnikoog

Hardlopen

Hardlopen op Schiermonnikoog kan in principe op het gehele eiland. Afhankelijk van of je op een harde of zachte ondergrond wilt lopen, heb je de uitgebreide keuze uit fietspaden, duinpaden, strandpaden en graspaden. Wij hebben twee mooie routes voor je geselecteerd die onze zoons regelmatig lopen. Hier vind je 2 routes van 12 en 20 kilometer lang.

Sterrenkijken

Schiermonnikoog heeft één van de helderste sterrenhemelen van Nederland. Op heldere maanloze nachten, kun je buiten het dorp genieten van een wazige band van licht aan de hemel – de Melkweg. Wanneer je een verrekijker meebrengt, is het mogelijk om de planeten Saturnus of Jupiter te spotten. De mobiele app StarWalk kan je helpen met het vinden van de planeet die jij wilt zien.

itunes.apple.com/nl/app/star-walk-view-stars-planets-night-sky-map/id295430577?mt=8

Zeevissen

Zeevissen is een ervaring die je als visliefhebber niet gemist wilt hebben. Om te kunnen vissen op zee, heb je wel aas nodig. De meeste zeevissers gebruiken hiervoor zeepieren, die je zelf kunt steken aan de zuid zijde van het eiland, op het wad. Wanneer je genoeg pieren hebt verzameld, is het tijd om met je hengel naar de Noord kant van het eiland te gaan. Neem dus je hengel mee!

vissenopschier.eu

Paardrijden

Schiermonnikoog is misschien wel de plek met de mooiste ruiterpaden van Nederland. Bekijk de website van boerderij Florida. Hier kun je paarden en pony’s huren en ritten maken over het eiland.

paardrijdenopschiermonnikoog.nl

Bezoekers centrum

In het bezoekers centrum aan de Reeweg kun je kennismaken met het Nationaal Park Schiermonnikoog. Ook zijn er regelmatig exposities. Bij de balie kun je je aanmelden voor verschillende excursies en je kunt er ook kaartjes kopen voor de balg express en de huifkar.

np-schiermonnikoog.nl

Avondwandeling

Een laatste tip die we je willen meegeven, is om op zwoele zomeravonden eens het strand te bezoeken. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je dan toeschouwer bent van oplichtend zeewater. Dit is een erg bijzonder verschijnsel om te zien, wat veroorzaakt wordt door zeevonk, een bolvormig, eencellig organisme.

Praktische informatie

Artsen/Apotheek:
Huisartsenpraktijk Schiermonnikoog
Van Starkenborghstraat 17
Tel: 0519-712400

Maandag t/m Vrijdag spreekuur alleen op afspraak: 08:30-10:00 afspraak maken voor spreekuur, visites aanvragen & 15:00-16:30 Apotheek geopend en informatie

Zaterdag, zondag en feestdagen alleen voor spoed: 12:00 Spreekuur en apotheek geopend en informatie. Vergeet bij bezoek je zorgpas niet

Supermarkt
De Spar

Politie Friesland
Bureau Schiermonnikoog
Voorstreek 28
Tel: 0900-8844 (landelijk nummer)

Indien je de politie buiten openingstijden nodig hebt, kunt je gebruik maken van de intercom naast de voordeur of bovengenoemd telefoonnummer bellen.