schelpen

Een bijzonder eiland

Schiermonnikoog is het kleinst bewoonde Waddeneiland van Nederland. Het telt rond de 900 inwoners. Het Friese eiland is zeventien kilometer lang en vier kilometer breed. Op het eiland is één dorp wat ook Schiermonnikoog heet. Het eiland dankt zijn naam aan de eerste bewoners:  de Cisterciënzer monniken die in grijze pijen gehuld zijn. Schier = grijs, oog = eiland: grijze monniken eiland.

Op Schiermonnikoog vind je nog echte rust en stilte. De auto blijft achter in Lauwersoog, je ontdekt  het compacte eiland te voet of op de fiets.  Je kunt de stilte nog horen wanneer je de natuur ingaat.

De sterrenhemel is nergens zo mooi als op Schier: een van de donkerste plekken van Nederland. Geen lichtvervuiling, maar nog de echte zwarte nacht met de Melkweg en miljoenen fonkelende sterren waar je stil van wordt.

"Vaak horen wij dat de batterij weer helemaal vol is na een paar dagen Schiermonnikoog"

Jan Soepboer

Gigantische stranden

De stranden van Schiermonnikoog behoren tot de breedste stranden van Europa. Er is genoeg ruimte voor iedereen om je stranddingen te doen zoals vliegeren, zwemmen en lekker zonnebaden. Bij de meeste strandovergangen zijn borden geplaatst waarop je duidelijk kunt lezen wat wel en niet is toegestaan op dat stuk strand. Aan het einde van de Prins Bernhardweg is het bewaakte badstrand, waar je onder het toeziend ook van de lifeguards veilig kunt zwemmen. Het strand aan het einde van de Badweg is het activiteitenstrand, waar je van alles kunt doen, zoals vliegeren en kitesurfen.

De brede zandplaat op de oostelijke punt van het eiland heet de Balg. Het is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan deze bijzondere plek waar je je alleen op de wereld waant. Dit kun je wandelend doen of met de Balg Expres (te boeken bij het bezoekerscentrum). Op de Balg heb je grote kans om zeehonden te zien. En wie goed zoekt, vindt misschien wel grote schelpen of zelfs een stuk barnsteen.

Flora en Fauna

Schiermonnikoog is Nationaal Park. De helft van alle planten en bloemen die in Nederland voorkomen, zijn op Schiermonnikoog terug te vinden. De natuur is bijzonder gevarieerd; je vindt er duinen, strand, bossen, wad en polder. Ook staat Schiermonnikoog bekend als vogeleiland. Zelfs in het toeristisch hoogseizoen huizen hier nog altijd meer vogels dan mensen. In de Westerplas vind je een vogel-kijkhut waar je de vogels kan bewonderen in hun natuurlijke omgeving.

Fietsen en wandelen

Het is niet toegestaan de auto mee naar Schiermonnikoog te nemen. Die parkeer je vlakbij de boot in Lauwersoog. Schiermonnikoog is een ideaal fiets- en wandeleiland. Er zijn veel schelpenpaden door het mooie duinlandschap en over de kwelder.

Bij de huisjes staan de fietsen al klaar, je fietstocht kan dus gelijk beginnen (voor kinderfietsen, zitjes etc. kun je terecht bij de plaatselijke rijwielverhuur).

Fiets- en wandelkaarten kun je vinden bij het VVV kantoor.

Helemaal tot rust komen

Op Schiermonnikoog vind je nog echte rust en stilte. De auto blijft achter in Lauwersoog, je ontdekt  het compacte eiland te voet of op de fiets.  Je kunt de stilte nog horen wanneer je de natuur ingaat.

De sterrenhemel is nergens zo mooi als op Schiermonnikoog; één van de donkerste plekken van Nederland. Geen lichtvervuiling, maar nog de echte zwarte nacht met de Melkweg en miljoenen fonkelende sterren waar je stil van wordt.

Prachtig van noord tot zuid

Elke kant van het eiland heeft z’n charme. We nemen ze even kort voor je door.

Oost

De oost-zijde van het eiland Schiermonnikoog wordt gekenmerkt door haar ruige karakter. Je vindt hier een uitgestrekt kweldergebied met slenken, bijzondere planten, het broedgebied van vele zeldzame vogels en in de zomer zelfs koeien die hier vrij rondlopen. Verder is de oost-zijde van het eiland ook de plek waar je het baken terug zult vinden.

Door een groot deel van het kweldergebied zijn fietspaden aangelegd. De meest bekende fietsroute die je kunt volgen bij het bekijken van dit bijzondere gebied vindt je via deze link. Deze route is uiteraard ook gewoon te voet te doen voor de fanatieke wandelaars!

West

Aan de west-zijde van het eiland vind je de grootste zoetwaterplas van het eiland; de Westerplas. Deze is halverwege de vorige eeuw ontstaan, nadat de kwelder aan deze kant van het eiland werd afgesloten. Sinds kort is er een vogelkijkhut aan de plas te vinden. Vanuit de hut, die midden in het water staat, kun je de hele plas over kijken waarin vele vogelsoorten broeden.

Aan de west-zijde van het eiland vind je grote stranden. De stranden aan de west zijde van het eiland zijn de rustigere plekken van het eiland. De zee is vanaf hier moeilijk te bereiken door slikvorming, maar het uitzicht vanaf hier is adembenemend. Bij mooi weer is vanaf hier het naastliggende waddeneiland Ameland te zien.

Noord

De noord-zijde van het eiland is één van de drukker bezochte plekken van het eiland. Je vindt hier uitgestrekte stranden, strandpaviljoenen en het duingebied. Op één van de duinen is in 1853 de vuurtoren gebouwd. Deze is zowel gemakkelijk te voet als met de fiets te bereiken. Vanaf het duin waarop de vuurtoren is gebouwd, heb je uitzicht over de Noordzee en een groot deel van het eiland.

Een andere bijzondere plek aan de noord-zijde van het eiland, is het strand bij paal 6 ter hoogte van strandpaviljoen de Marlijn. Vanaf dit strand kun je gemakkelijk de zee bereiken – en hier wordt gedurende de lente en zomermaanden veel gezwommen en aan strandactiviteiten gedaan.

De laatste bijzondere plek die niet mag ontbreken in dit rijtje , zijn de brede stuifduinen ten noorden van het dorp. Sommige van de duinen hebben diepe duinpannen, waarin je bij harde wind kunt genieten van de luwte. Ook de stuifduinen zijn goed te bereiken met de fiets. Alhoewel het beklimmen van de duinen toch echt te voet gedaan moet worden.

Zuid

De zuid-zijde van het eiland wordt door bezoekers na aankomst op het eiland vaak vergeten. Dit terwijl je aan de zuid-zijde van het eiland ook veel bijzondere plekken kunt vinden.
Zo vind je aan de zuid zijde van het eiland onder andere de jachthaven, die gedurende de lente- en zomermaanden vaak vol ligt met plezierboten. Op deze mooie plek kun je  bij restaurant Marina genieten van heerlijk eten met een geweldig uitzicht over de Waddenzee. De jachthaven is op nog geen 10 minuten lopen vanaf het dorpscentrum te bereiken.

Om bij de jachthaven te komen, zul je de zeedijk over moeten die een groot deel van de zuid zijde van het eiland beschermt tegen de zee. Vanaf de zee-dijk kun je mooie wandelingen zuid en westwaarts maken. Wanneer je westwaarts de dijk overloopt, kom je uiteindelijk uit bij de oude zee dijk. Deze beschermde tot voor kort nog een groot deel van het dorp tegen de zee. Vanaf de oude zee-dijk kun je een groot deel van de Westerplas over kijken.

Midden

Midden Schiermonnikoog laat je soms vergeten dat je je op een eiland bevindt. Enkel het geluid van de zee laat je weten dat dit toch wel echt het geval is. De twee bekendste plekken op Midden Schiermonnikoog zijn zonder twijfel het dennenbos en de Wasserman Bunker. Het dennenbos is vrijwel geheel voorzien van wandel- en fietspaden, die je naar de mooiste plekken van Midden Schiermonnikoog brengen. Natuurmonumenten heeft verschillende routes gemaakt, die wij je zeker kunnen aanbevelen.

Één van de routes van Midden Schiermonnikoog die vaak wordt vergeten, is de Oude Reddingsweg. De Oude Reddingsweg is goed te bereiken door vanaf de Wasserman Bunker verder oostwaarts te wandelen. Aan het begin van deze route vind je de rustplaats het ‘Vredenhof”. Verscholen in het groen en omringt door dennenbomen. Een erg bijzondere plek. Hier liggen 106 drenkelingen en slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog begraven.

Wanneer je vanaf het Vredenhof verder oostwaards wandelt kom je op den duur uit op het Oude Reddingspad. Aan dit pad, dat door het bos en de duinen loopt, kun je wilde Soayschapen en Sayaguesarunderen tegenkomen die vrij rond lopen aan deze kant van het eiland. Wanneer je dit pad uitloopt, zul je op den duur het strand bereiken. Vanaf daar is het nog enkele minuten lopen tot strandpaviljoen de Marlijn, waar je onder het genot van een hapje en een drankje kunt bijkomen van je wandeling.